Taktik Berita Palsu Mahathir Dan Pembangkang

Tulisan asal oleh:
Salleh Said Keruak, Blog Salleh Said Keruak, 1 Mac 2018

Sekali lagi, pembangkang telah mengambil peluang ke atas dakwaan yang tidak disahkan dan tidak terbukti mengenai kapal layar bernama The Equanimity. Antara lain, ianya dikatakan bahawa kapal layar itu dimiliki oleh Jho Low, dan bahawa ia dibeli dengan dana dari 1MDB. Ini satu lagi percubaan yang gagal untuk mengelirukan rakyat Malaysia, menggunakan berita palsu.

Kenyataannya adalah sumber dakwaan itu terkandung di dalam tuntutan sivil Jabatan DOJ AS, yang sebenarnya telah ditangguhkan sejak Ogos 2017. Sehingga ke hari ini, selain daripada dakwaan semata-mata tanpa bukti yang terkandung dalam tuntutan sivil itu, DOJ AS tidak menunjukkan sebarang bukti bahawa Jho Low adalah pemilik sebenar kapal layar itu atau bahawa ia dibeli dengan dana dari 1MDB. Tambahan pula, DOJ AS masih belum membuktikan mana-mana dakwaannya di mahkamah undang-undang, walaupun hampir 2 tahun berlalu sejak persidangan akhbar yang sensasi pada Julai 2016.

Pembangkang telah gagal untuk mendedahkan bahawa sumber dana yang dikatakan dalam tuntutan DOJ itu adalah dari Aabar BVI, yang menurut tuntutan DOJ itu, mempunyai urusan perniagaan dengan Jho Low. Para pengarah Aabar BVI ialah Khadem Al Qubaisy dan Mohammed Al Badawy, bekas pekerja senior dalam kumpulan IPIC.1MDB telah berulang kali menjelaskan bahawa walaupun ia mempunyai urusan perniagaan dengan Aabar BVI, 1MDB tidak mempunyai sebarang urusan perniagaan dengan Jho Low dan lebih penting lagi, 1MDB bukanlah pihak dalam tuntutan DOJ itu.

Pakatan Harapanyang dikuasai oleh DAP dan dipimpin oleh Mahathir itu menggunakan berita palsu sebagai senjata politik utama mereka untuk mendapatkan undi bagi pilihan raya umum akan datang. Rakyat Malaysia akan teringat bagaimana Mahathir memulakan serangan berita palsu terhadap 1MDB, dengan salah menyatakan bahawa “RM 42 bilion telah hilang”, hanya untuk dibuktikan salah berkali-kali. Dalam keadaan terdesak mereka, sangat sedih untuk melihat bahawa Mahathir dan pembangkang kini mengulangi dakwaan yang tidak dibuktikan dan menyebarkan berita palsu secara tidak bertanggungjawab.

Link asal artikel:
https://sskeruak.blogspot.my/2018/03/mahathir-and-opposition-fake-news.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.