Malaysia berjaya hasilkan tiga jenis bawang merah – Mohamad

- Advertisement -

KUALA LUMPUR- Tiga jenis bawang merah berjaya dihasilkan sekali gus dapat mengurangkan kebergantungan kepada bawang import.

Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan, Datuk Seri Mohamad Sabu, berkata demi memenuhi matlamat pengurangan import bawang sebanyak 30 peratus.

Justeru, Jabatan Pertanian pada 24 Januari lalu memulakan penanaman bawang merah Mardi BAW-1 di kawasan seluas satu hektar di Kuala Bikam, Batang Padang, Perak.

Menurut Mohamad, penyelidikan dijalankan tahun lalu menghasilkan tiga jenis bawang merah iaitu BAW-1, BAW-2 dan BAW-3.

“Saya telah mengarahkan Mardi (Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia) memberikan tumpuan lebih serta memantau rapat pertumbuhan dan pengeluaran bawang merah Mardi BAW-1 ini.

“Data-data yang diperoleh nanti dapat membantu kementerian merangka pelan penanaman bawang merah tempatan ini secara besar-besaran,” katanya di Facebook pada Jumaat.

Mohamad berkata, krisis bekalan bawang yang berlaku pada 2020 akibat banjir besar di India menyebabkan kenaikan harga bawang di pasaran lebih 30 peratus daripada RM6 kepada RM8 sekilogram.

Sebelum ini, ketika menyampaikan amanat tahun baharu 2024, beliau berkata kementeriannya akan memberi fokus untuk mengukuhkan industri bawang tahun ini.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat