Fakta Forest City

Tulisan asal oleh:
Eric See-To, Facebook Eric See-To, 2 Januari 2018

Berikut adalah beberapa fakta:

Fakta 1: Tarikan nombor satu yang dipasarkan oleh Forest City di Johor adalah ianya terletak berdekatan dengan Singapura. Projek itu terletak hanya beberapa minit ke jambatan ke Singapura, akan mempunyai kemudahan imigresen khas untuk mempercepat lintasan sempadan dan akan mengambil masa hanya 40 minit untuk ke tengah-tengah Kawasan Perniagaan Sentral Singapura.

Fakta 2: Ini adalah tanah Malaysia yang paling dekat dengan Singapura. Projek Forest City tidak akan menjadi menarik bagi warga asing jika ia berada di tempat lain di Malaysia.

Malah, projek seperti Forest City tidak akan dapat dilaksanakan di mana-mana kawasan lain di Malaysia.

Fakta 3: Dua pembeli utama kediaman asing di Singapura adalah dari China (kira-kira 30% hingga 40% daripada semua transaksi) dan dari Malaysia (20% hingga 30%).

Pembeli Forest City sebaliknya akan membeli unit di Singapura dan bukannya di Forest City. Memandangkan penambakan tanah agresif oleh Singapura pada masa lalu, jika Malaysia tidak menebus tanah dan membina Forest City, rakyat Singapura yang akan melakukan projek ini.

Sekiranya Singapura telah melakukan ini dan bukannya kita, semua keuntungan akan pergi ke Singapura. Malaysia tidak akan mendapat apa-apa.

Fakta 4: Tanah ini ditambak. Ia bukanlah tanah Johor yang sedia ada. Ini malah bukanlah tanah yang sedia ada sama sekali – jadi tidak ada persoalan yang timbul mengenai tanah kita yang sedia ada yang “dijual” kepada orang asing. Selepas penambakan, jumlah keseluruhan hanyalah 0.01% daripada tanah Johor.

Orang asing tidak membeli hartanah atas tanah di situ. Mereka membeli kondominium bertaraf strata.

Fakta 5: Projek Forest City adalah usahasama 60-40 antara syarikat China dan tempatan yang terdiri daripada Kerajaan Negeri Johor dan Sultan Johor. Syarikat China yang akan menjadi pembiaya terbesar daripada keseluruhan jumlah dana yang diperlukan untuk projek itu serta menanggung sebahagian besar tanggungjawab untuk memasarkan unit tersebut.

Fakta 6: Sebaik sahaja tanah ditambak sepenuhnya, keseluruhan projek Forest City adalah hanya 3,000 ekar – lebih daripada 18 kali lebih kecil daripada 54,000 ekar tanah yang Tun Mahathir gadaikan ke Singapura selama 71 tahun dalam perjanjian tahun 1990nya sebagai balasan untuk bayaran pendahuluan RM700 juta dan sewa pada hanya 3 sen setiap kaki persegi setahun.

Ini adalah tanah sedia ada yang ditandatangani oleh Tun Mahathir dan bukannya tanah yang ditebus.

Tidak ada yang pernah menuduhnya menjual negara itu tetapi sekarang beliau menuduh kita menjual negara apabila saiz tanahnya adalah lebih kecil, tidak pun dijual malah ia bukanlah tanah sedia ada.

Fakta 7: Tidak seperti penjualan kepada Singapura berabad-abad yang lalu, tidak ada hak kedaulatan yang diserahkan kepada Forest City. Seluruh Forest City masih di bawah kerajaan negeri dan undang-undangnya – termasuk Akta Pengambilan Tanah yang membolehkan Kerajaan Johor merampas kembali tanah pada bila-bila masa yang diperlukan.

Mereka yang menyerang Forest City tidak memahami impak ekonomi segera dan kesan ke atas pendapatan dalam jangka panjang.

Sekiranya kita tidak melakukan projek ini dan pembeli pergi ke Singapura seperti biasa, kita akan mendapat hasil sifar manakala aliran keluar modal akan lebih banyak ke Singapura – terutamanya dari rakyat Malaysia yang merupakan pembeli kedua terbesar di Singapura.

Tidak akan ada pendapatan bagi penduduk tempatan untuk membekalkan bahan untuk projek itu dan tidak akan ada pekerjaan untuk penduduk tempatan semasa pembinaan.

Juga, tidak akan ada apa-apa hasil seperti cukai tanah atau taksiran untuk Kerajaan Johor kutip setiap tahun dari Forest City – satu jumlah yang dengan mudah boleh mencecah ratusan juta setahun.

Kerajaan Johor dan Sultan Johor juga tidak akan mendapat keuntungan sekiranya projek ini tidak wujud.

Dan apabila Forest City dihuni, kuasa permintaan dan kuasa membeli dari golongan yang lebih kaya akan mengalir ke pedagang tempatan setiap hari.

Mereka yang menyerang projek Forest City seolah-olah lebih mementingkan kebaikan untuk negara jiran di selatan negara dan bukannya kepentingan kerajaan negeri Johor atau Malaysia.

Link asal artikel:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.