Drama Kera La

Tulisan asal oleh:
Seademon Says, Seademon , 1 Januari 2018

Baru-baru ini, klip video bagaimana China memenuhi cita-cita hegemoniknya dengan menggunakan cara ekonomi tersebar terutama di Facebook dan kumpulan WhatsApp. Video ini membandingkan usahasama Sino-Sri Lanka di Pelabuhan Laut Dalam Hambantota dengan yang di Malaysia, membuktikan bahawa Malaysia, seperti Sri Lanka, boleh berakhir bukan sahaja dengan hutang besar kepada China, tetapi juga kehilangan pemilikan ke atas aset tersebut.

Di permukaan, ia kedengaran agak menakutkan untuk mempunyai begitu banyak hutang kepada China untuk projek-projek ini terutama sekali bagi mereka yang tidak berpengetahuan tentangnya. Tetapi membandingkan Malaysia dengan Sri Lanka sangat tidak adil.

Pelabuhan Laut Dalam Hambantota terletak di dalam kawasan bekas Presiden Mahinda Rajapaksa dan menelan kos lebih daripada $1 bilion untuk dibina. Satu lagi projek yang dibina di kawasan ini ialah Lapangan Terbang Mattala Rajapaksa, yang terletak 30 kilometer jauhnya dari pelabuhan itu, yang sehingga kini hanya menerbangkan beberapa ratus penumpang masuk dan keluar setiap minggu dan telah digelar sebagai “lapangan terbang yang paling sepi di dunia.”

Hambantota adalah rantau terpencil di Selatan, 240 kilometer dari Colombo dan bandar terdekat, Galle, terletak sejauh 130 kilometer. Penduduk Hambantota adalah sekitar 12.000 orang dan sangat kurang berkembang. Masalahnya dengan pelabuhan laut dalam Hambantota adalah bahawa perairannya tidak cukup dalam untuk kapal besar dengan drauf yang dalam, oleh itu syarikat-syarikat perkapalan yang besar menghindar perlabuhan itu. Ia jauh dari sebarang kemajuan sehinggakan tidak ada orang yang mahu berpindah ke sana. Kedua-dua pelabuhan dan lapangan terbang itu tidak dapat menjana pendapatan yang mencukupi untuk mengekalkan operasi apatah lagi membayar pinjaman kepada China.

Sri Lanka berhutang kepada pembiayanya hampir $65 bilion dan $8 bilion daripada ini terhutang kepada China. KDNK Sri Lanka berada pada paras $81.32 bilion, nisbah hutang kepada KDNK berada pada kira-kira 75 peratus manakala rizab mata wang asingnya ialah $7.2 bilion. Kerajaan Sri Lanka menggunakan 95.4 peratus daripada pendapatannya untuk membayar hutang. Ini adalah sebab-sebabnya kenapa Sri Lanka memilih penyelesaian hutang untuk ekuiti bagi kedua-dua projek.

Bandingkan ini dengan Landasan Keretapi Pantai Timur (ECRL) Malaysia yang bernilai $13.1 bilion, atau RM55 bilion. Malaysia mengambil pinjaman sebanyak $11.14 bilion (85 peratus atau RM46.75 bilion) dari China untuk membiayai projek itu manakala bakinya adalah dalam bentuk program sukuk yang diuruskan oleh institusi kewangan tempatan.

Projek Forest City di Johor adalah program pembangunan yang berjalan untuk tempoh lebih dari 20 tahun. Berapa banyak yang diperuntukkan bagi setiap projek adalah maklumat sulit syarikat tetapi jika secara purata, ia akan menjadi $5 bilion setahun, dengan jumlah $100 bilion untuk tempoh lebih dari 20 tahun. Projek ini bermula pada tahun 2015 dan setakat ini telah selesai kira-kira 11 peratus. Pada akhir Disember 2016, Forest City menyaksikan jualan kontrak berjumlah $2.9 bilion untuk 17,000 unit apartment. Ia masih mempunyai baki 17 tahun lagi untuk pembangunan.

KDNK kita kini berjumlah kira-kira $320.25 bilion (RM1.3 trilion) untuk tahun 2017 yang meletakkan kos projek ECRL pada 4.1 peratus daripada KDNK sementara Forest City pada kira-kira 1.6 peratus daripada KDNK setahun. Jumlah hutang Kerajaan setakat akhir bulan Jun 2017 dilaporkan sebanyak RM685.1 bilion atau 50.9 peratus daripada KDNK. Daripada jumlah ini, RM662.4 bilion adalah hutang domestik manakala RM22.7 bilion adalah pinjaman luar pesisir.

Menariknya, setakat Oktober 2017, hutang AS ke China ialah sebanyak $1.2 trilion, iaitu 19 peratus daripada $6.3 trilion dalam bil Perbendaharaan, wang kertas dan bon AS yang dipegang oleh negara asing. KDNK AS pada tahun 2016 adalah $18.57 trilion yang menjadikan nisbah hutang kepada KDNK China sahaja pada 6.5 peratus.

Sudah tentu, kita boleh sahaja membuat bayaran untuk semua projek di atas. Rizab pertukaran mata wang asing kita adalah RM414.71 bilion ($102.17 bilion) yang mana adalah lebih daripada cukup untuk membayar untuk kedua-dua projek. Jika kita menggunakan kaedah zaman Mahathir, maka Petronas mempunyai wang tunai sebanyak RM129 bilion ($31.8 bilion) manakala KWSP mempunyai aset bernilai RM771 bilion ($189.9 bilion). Ini tidak termasuk sumber dari dana lain seperti Khazanah, Tabung Haji, KWAP, PERKESO, PNB dan lain-lain.

Sekiranya nisbah hutang kepada KDNK kita sebanyak 50.9 peratus masih menjadi angka yang menakutkan kepada anda, ia adalah pada 103.4 peratus ketika Mahathir menjadi Perdana Menteri pada tahun 1985! Dan bersamaan dengan 24 peratus daripada KDNK kita yang hilang semasa beliau menjadi PM antara tahun 2000 dan 2008! Itu adalah RM315 bilion jika KDNK kita adalah RM1.3 trilion! Sebaliknya, nisbah hutang kepada KDNK Singapura adalah 112 peratus dan berada di tempat kesepuluh daripada 17 negara dengan kadar hutang KDNK tertinggi yang disenaraikan oleh Business Insider, UK. Jepun berada di tempat pertama pada 239.2 peratus.

Namun, kita masih tidak muflis ketika itu. Jadi mengapa kita perlu takut nisbah hutang kepada KDNK 50.9 peratus dengan asas ekonomi yang lebih kuat apabila kita pernah mencapai 103.4 peratus dengan ekonomi yang lebih lemah? Dan Singapura atau Jepun juga tidak muflis.

Dan apa masalah dengan pemilikan tanah di mana Forest City terletak? Ia adalah tanah yang ditambak; oleh itu, tidak ada bahagian tanah Johor yang “diberikan kepada China.” Johor mempunyai hak atas tanah yang ditebus seperti yang dinyatakan dalam Kanun Tanah Negara, 1965 sehingga tiga batu nautika seperti yang dinyatakan dalam Seksyen 3(3) Akta Laut Wilayah, 2012. Sama ada tanah pegangan bebas atau tanah pegangan pajak, Johor boleh mengambilnya semula pada bila-bila masa, dengan peruntukan, di bawah Akta Pengambilan Tanah, 1960. Sehingga 12 batu nautika dari pantai, bendera Malaysia berkibar tidak kira siapa yang memegang geran itu.

Mahathir baru-baru ini berkata “Saya berharap Forest City benar-benar akan menjadi hutan… Penduduknya akan terdiri daripada babun (kera), monyet dan sebagainya”, yang menimbulkan kebimbangan yang tidak wajar di kalangan rakyat Malaysia.

Taman Perindustrian Kuantan Malaysia-China (MCKIP) mempunyai MCKIP Sdn Bhd (MCKIPSB) sebagai pemaju utamanya. MCKIPSB adalah usahasama 51:49 antara konsortium Malaysia dan konsortium China. Di bahagian pemegangan saham Malaysia, IJM Land memegang 40 peratus, Sime Darby Property 30 peratus dan Kerajaan Negeri Pahang memegang baki 30 peratus. Kembarnya, Taman Industri Qinzhou China-Malaysia (CMQIP) di China adalah 49 peratus milik konsortium Malaysia (SP Setia Berhad dan Kumpulan Rimbunan Hijau).

Menggunakan logik Tun Dr Mahathir, adakah China hanya membenarkan Malaysia menjajah tanahnya juga? Sebelum ini ia membenarkan Singapura menjajah di dua kawasan lain iaitu Taman Perindustrian Suzhou China-Singapura dan Tianjin Eco City China-Singapura.

Walaupun Sri Lanka kedengaran tidak berkembang, Jepun, Singapura dan India telah menyatakan minat dalam membina infrastruktur dan menubuhkan kedai di Sri Lanka. Walaupun dengan asas ekonomi yang lebih lemah berbanding dengan Malaysia, Lolitha Abeysinghe dari Opportunity Sri Lanka tetap optimis.

“Kebergantungan yang terlalu ke atas mana-mana negara untuk pelaburan, teknologi, dan pasaran boleh mengakibatkan beberapa kesan buruk terhadap kepentingan negara dalam jangka panjang, tetapi jika dikendalikan dengan sempurna dengan wawasan yang futuristik, Sri Lanka dapat mengurangkan masalah sedemikian dan menuai faedah terbaik untuk ekonomi domestik luar bandar di salah satu daerah paling kurang maju di Sri Lanka,” katanya.

Malaysia mempunyai wawasan itu tetapi sayangnya sesetengah rakyatnya lebih suka melihat segala-galanya gagal dalam nama politik. Politik babun dan monyet.

Link asal artikel:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.