Bekas anggota pengasas PPBM mempersoalkan kesahihan AGM parti

Tulisan asal oleh:
Malaysia Today, 1 Januari 2018

(MMO) – Bekas Naib Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) Datuk Hamidah Osman hari ini mempersoalkan kesahihan mesyuarat agung tahunan (AGM) parti itu yang diadakan di Shah Alam, Selangor semalam.

Beliau berkata di bawah perlembagaan parti, sepatutnya diadakan mesyuarat di peringkat cawangan dan bahagian sebelum AGM diadakan.

“Adakah AGM pada hari Sabtu lepas adalah sah apabila tidak ada mesyuarat di peringkat cawangan dan bahagian?

“Memandangkan mereka gagal mematuhi perlembagaan parti, mereka tidak sepatutnya menyalahkan Pendaftar Pertubuhan (RoS) kelak,” katanya pada sidang akhbar di rumahnya di Batu Gajah.

Hamidah mendakwa antara kesalahan dalam AGM itu adalah kegagalan kepimpinan parti untuk mengumumkan jumlah ahli yang menghadiri mesyuarat itu.

“Jika parti itu boleh melanggar perlembagaannya, apa yang akan berlaku jika mereka memerintah negara? Mereka sememangnya tidak bersedia,” katanya.

Bekas Exco kanan Perak itu berkata AGB PPBM sebaliknya digunakan sebagai platform untuk membidas bekas anggota mereka.

“Jika saya sebagai bekas ahli pengasas telah digambarkan sebagai sampah oleh Tun Dr Mahathir, saya berharap ahli-ahli lain yang masih dalam parti dapat membaca dan melihat Tun kerana beliau telah menunjukkan sikapnya yang sebenarnya.

“Beliau adalah orang yang akan melabel orang yang tidak menuruti kata-katanya. Beliau adalah seorang diktator.

“Jika anda mendengar kata-katanya, anda akan terselamat tetapi jika anda menentangnya, beliau akan menyerang anda,” katanya.

Hamidah berkata, bekas perdana menteri selama 22 tahun itu gagal menunjukkan konsistensinya ketika menjawab soalan mengenai kesesuaiannya untuk memimpin kerajaan sekali lagi.

“Beliau lemah secara mental dan fizikal. Beliau sudah berusia 92 tahun,” katanya.

Link asal artikel:
http://www.malaysia-today.net/former-ppbm-founding-member-questions-validity-of-party-agm/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.