Selangor, Kedah 
Tidak Ikut Jejak Johor Haramkan Vape

KUALA LUMPUR – Selangor dan Kedah tidak berhasrat mengikut langkah Johor mengharamkan penggunaan semua produk vape di negeri itu berkuat kuasa 1 Januari tahun depan.

 

Di Selangor, Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kerajaan Tempatan, Pemutihan Kilang Haram dan Pembangunan Kampung Baru negeri, Ean Yong Hian Wah berkata, larangan tersebut tidak akan dikeluarkan buat masa ini memandangkan masih belum wujud sebarang undang-undang khusus yang menyekat penjualan produk berkenaan di negeri ini.

 

Menurutnya, kuasa kerajaan negeri hanya terbatas kepada soal pelesenan menerusi pihak berkuasa tempatan (PBT) manakala larangan terhadap penjualan produk tersebut adalah di bawah bidang kuasa Kerajaan Pusat.

 

“Setakat ini belum ada undang-undang yang melarang penjualan produk rokok elektronik dikuatkuasakan termasuklah di negeri ini. Bagi kerajaan negeri, kita tidak ada kuasa untuk menutup dan melarang penjualan atau penggunaan produk rokok elektronik.

 

“Sekiranya undang-undang larangan itu telah ada dan dikuatkuasakan, maka tiada lesen akan dikeluarkan oleh PBT untuk premis penjualan produk tersebut,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

 

Kelmarin, Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar menitahkan supaya penggunaan semua produk vape diharamkan di seluruh negeri itu dan memberi tempoh sebulan kepada pengusaha premis peranti berkenaan untuk menamatkan operasi tanpa sebarang alasan.

 

Pendirian sama diambil oleh kerajaan negeri Kedah apabila menyerahkan kepada pihak Majlis Agama Islam Kedah (MAIK) dalam urusan membabitkan vape sama ada dari segi penguatkuasaan atau tindakan lain.

 

Pengerusi Jawatankuasa Agama, Hal Ehwal Masyarakat India dan Siam, Tenaga Manusia dan Pelancongan Kedah, Datuk Mohd. Rawi Abd. Hamid berkata, hasil Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Kedah pada 23 November lalu telah memutuskan hukum menghisap vape dan shisha adalah haram.

 

“Hukum menghisap vape telah diputuskan haram oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri Kedah kerana banyak keburukannya dan fatwa ini akan diwartakan dalam tempoh terdekat.

 

“Kita serahkan kepada MAIK untuk urusan selanjutnya dan buat masa ini kita belum mengambil langkah untuk mengharamkan penjualannya di negeri ini seperti yang sudah dilakukan di Johor,” katanya ketika ditemui di Wisma Darul Aman di sini hari ini. – UTUSAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.