Penyampai Berita Palsu

Tulisan asal oleh:
Raja Sara Petra, Malaysia Today, 31 Oktober 2017

Tepat apa yang dikatakan Perdana Menteri Najib Tun Razak apabila beliau berkata Malaysia sedang menghadapi wabak berita palsu.

Najib merujuk kepada Tun Dr Mahathir Mohamad, yang menurut Najib, berterusan mendakwa bahawa Malaysia adalah antara sepuluh negara paling korup di dunia.

Najib berkata, menurut senarai kedudukan terkini Transparency International, Malaysia merupakan antara negara yang paling tidak korup, menduduki tangga ke-55 daripada 176.

“Beliau telah mencuba setiap kaedah untuk menyebarkan berita palsu ke mana-mana cawangan media yang ada yang bersedia untuk melaporkan kisahnya untuk keuntungan politiknya sendiri. Apabila dicabar untuk mengemukakan sebarang bukti mengenai tuduhannya, beliau tidak dapat berbuat sedemikian,” kata Najib.

Najib menambah, “Satu lagi dakwaan ialah Malaysia akan muflis tetapi Bank Dunia telah menyatakan bahawa ekonomi negara sedang mengukuh.

Beliau juga telah mendakwa bahawa Malaysia berada dalam bahaya berada di bawah pemerintahan diktator. Malah rakannya sendiri memanggilnya diktator hanya minggu lalu.”

Link asal artikel:
http://www.malaysia-today.net/the-purveyor-of-fake-news/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.