Malaysia Kekal 25 Negara Teratas ‘Mesra Niaga’

KUALA LUMPUR — Malaysia kekal berada dalam kelompok 25 negara teratas senarai 190 ekonomi global tahun ini menerusi laporan ‘Menjalankan Perniagaan’ Bank Dunia berikutan persekitaran perniagaan yang baik, demikian menurut Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI).

Secara keseluruhannya, laporan itu menyenaraikan New Zealand sebagai ‘paling mesra perniagaan’ di dunia, mengatasi Singapura dan Denmark dan diikuti oleh Korea Selatan dan Hong Kong, lapor Bernama.

Dalam kelompok Asean, Malaysia di kedudukan kedua selepas Singapura dan mendahului Thailand (kedudukan ke-26), Brunei (56) dan Vietnam (68).

Di Asia, Malaysia berada dalam kelompok lima negara teratas selepas Singapura, Korea Selatan, Hong Kong dan Taiwan.

Pada tahun ini, Malaysia berada di kedudukan ke-24 dan turun daripada tempat ke-23, tahun lepas.

“Walaupun turun sedikit, Malaysia sebenarnya mencatat peningkatan sebanyak 0.96 kepada 78.43 dari segi skor ‘jarak kepada peneraju’ (DTF) berbanding 77.47 pada tahun lepas.

Penurunan dari segi kedudukan itu adalah disebabkan oleh pembaharuan yang dilaksanakan oleh Emiriah Arab Bersatu (UAE) yang diterjemahkan kepada peningkatan DTF sebanyak 1.87 yang membolehkannya melonjak kepada kedudukan 21 pada tahun ini berbanding 26 pada 2016, kata MITI dalam satu kenyataan, hari ini.

Laporan ‘Menjalankan Perniagaan Bank Dunia 2018 : Pembaharuan Bagi Mewujudkan Pekerjaan’ itu merupakan yang ke-15 dalam siri laporan tahunan yang mengukur peraturan membabitkan 11 bidang dalam usaha menjalankan perniagaan.

10 aspek berkaitan turut dimasukkan dalam penyenaraian tahun ini iaitu kemudahan menjalankan perniagaan, memulakan perniagaan, urusan membabitkan permit pembinaan, mendapatkan tenaga elektrik, pendaftaran hartanah, mendapatkan kredit, melindungi pelabur minoriti, pembayaran cukai, perdagangan merentasi sempadan, pelaksanaan kontrak dan menyelesaikan ketidakmampuan membuat pembayaran.

Ia turut mengukur kawal selia pasaran buruh yang sebelum ini tidak disenaraikan.

Laporan itu merangkumi data yang dikumpulkan pada tempoh mulai 2 Jun, 2016 sehingga 1 Jun, 2017.

Sementara itu, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata walaupun Malaysia jatuh satu anak tangga, ia masih mencatat kejayaan dalam pembaharuan kawal selia perniagaan yang disenaraikan oleh Bank Dunia, termasuk mengukuhkan akses kepada kredit menerusi Akta Syarikat 2016 yang baharu dan mewujudkan satu pendaftaran secara kolateral dan moden.

“Bank Dunia turut memuji (langkah) Malaysia mengukuhkan perlindungan minoriti dengan menetapkan ketelusan korporat yang lebih ketara dan meletakkan kita sebagai negara keempat terbaik bagi aspek perlindungan untuk pelabur minoriti.

“Menurut Bank Dunia, kita juga telah mempertingkatkan kemudahan infrastruktur di Pelabuhan Klang yang dapat melancarkan proses kendalian di terminal serta memudahkan proses import dan eksport,” katanya.

Mustapa berkata, MITI juga mengambil maklum mengenai ruang untuk penambahbaikan seperti dinyatakan oleh Bank Dunia, misalnya di bawah petunjuk ‘Memulakan Perniagaan’ yang menyaksikan Akta Syarikat 1965 dirombak sepenuhnya pada tahun lepas.

“Kita telah bertindak memansuhkan beberapa ketetapan yang menyukarkan proses penggabungan sebelum ini, khususnya bagi Perusahaan Kecil dan Sederhana,” katanya.

Bagi kemajuan masa depan, beliau mengingkatkan, walaupun skor itu mencatat peningkatan, namun penurunan sedikit dalam senarai itu sebaliknya memaparkan kejayaan negara lain melaksanakan pembaharuan lebih mendalam dan pada kadar lebih pantas.

“Kita perlu melipatgandakan usaha dan bergerak pantas untuk melaksanakan pembaharuan selanjutnya demi mempertingkatkan persekitaran peraturan perniagaan,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.