Militan IS Rekrut Rakyat Malaysia Jadi Pengebom Berani Mati

KUALA LUMPUR – Militan rakyat Malaysia yang direkrut oleh kumpulan militan Negara Islam di Syria kini ‘diberi kepercayaan’ untuk menyertai misi ops khas.

 

Tidak lagi terhad dengan tanggungjawab kecil, rakyat Malaysia yang terpedaya dengan janji ‘jihad’ palsu ini sedang dilatih untuk menjadi penembak tepat dan pengebom berani mati dengan matlamat tertentu untuk mendapatkan kembali cengkaman kumpulan pengganas di Iraq.

 

Ketua Penolong Pengarah Bahagian Anti-Keganasan Cawangan Khas Bukit Aman, Datuk Ayub Khan Mydin Pitchay berkata berkata, kumpulan pengganas itu kini bergantung kepada sebilangan rakyat Malaysia untuk menjalankan ops misi khas di seluruh Iraq.

 

“Boleh dikatakan kehadiran IS di Syria agak kukuh tetapi mereka hilangan kawalan ke atas Iraq apabila banyak wilayah yang telah jatuh ke tentera kerajaan Iraq.

 

“Perisikan kita telah mendedahkan bahawa mereka kini terpaksa bergantung kepada rakyat Malaysia untuk menjalankan misi serangan terhadap beberapa struktur utama di Iraq,” katanya kepada The Star, Rabu.

 

Ayub berkata kebimbangan kumpulan pengganas adalah untuk menuntut semula wilayah yang hilang dalam bekas negara yang dipimpin Saddam Hussein itu.

 

“Kumpulan ini melatih lebih ramai pejuang Malaysia, diambil dari sel Khatibah Nusantara di Syria untuk menyertai skuad ops khas mereka.

 

“Khatibah Nusantara terdiri daripada pejuang IS dari Malaysia dan Indonesia IS. Mereka bersatu kerana bahasa dan kepentingan mereka adalah sama, “katanya.

 

Pembangunan baharu ini telah dibongkar berikutan kematian tiga rakyat Malaysia di Iraq, yang dipercayai terlibat dalam ops misi khas, kata Ayub.

 

Beliau berkata salah seorang daripada mereka adalah bekas tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) Zid Saharani Mohamed Esa, 43, yang meninggal dunia dalam pertempuran dengan tentera Iraq di Bayji, Iraq pada 29 Ogos.

 

“Kami percaya dia adalah salah seorang penembak tepat yang ditugaskan untuk mengambil sasaran pada struktur Kerajaan Iraq di Bayji.

 

“Zid, yang juga dikenali sebagai Abu Hoor, pergi ke Syria pada Julai tahun lepas. Dia telah pergi ke Bangkok dan mengambil penerbangan ke Turki sebelum memasuki laluan selamat ke Syria melalui jalan darat.

 

“Sebelum ini, dia terlibat dengan Kumpulan Mujahidin Malaysia dan telah ditahan di bawah ISA pada tahun 2002,” katanya.

 

Ayub berkata dua kematian terkini lain yang melibatkan militan Malaysia telah dikenal pasti sebagai Muhamad Syazani Mohd Salim, 28, dan Fadzly Ariff Zainal Ariff, 31.

 

Beliau menjelaskan bahawa Muhamad Syazani, juga dikenali sebagai Abu Aydan, turut terbunuh di Bayji dalam pertempuran kecil dengan tentera Iraq pada 18 September dan dipercayai menjadi sebahagian daripada rejimen infantri IS yang dilatih untuk memenuhi matlamat misi tertentu.

 

“Dia pergi ke Syria pada 23 September melalui Istanbul bersama-sama dengan abangnya Muhamad Syazwan,” katanya.

 

Mangsa ketiga adalah disyaki sebagai pengebom berani mati Fadzly Ariff Zainal Ariff, yang meninggal dunia pada 26 September selepas memandu sebuah trak yang sarat dengan tujuh tan bahan letupan ke arah sebuah jambatan di Buhayrāt, yang terletak di Fallujah.

 

“Serangan itu juga membunuh sekumpulan tentera Iraq.

 

“Perisikan kami menunjukkan bahawa Fadzly Ariff, juga dikenali sebagai Abu Ubaidah, sbelum ini terbabit dalam cubaan pengeboman berani mati sebanyak dua kali kerana kagagalan bahan letupan itu,” katanya sambil menambah bahawa bekas penjual burger itu pergi ke Syria pada 11 Oktober 2013.

 

Ayub berkata ibu Fadzly Ariff, Azizah Md Yusof ditahan di bawah Sosma pada 28 April tahun lalu kerana menyokong IS, dan kemudiannya didakwa pada 23 Mei tahun yang sama.

 

Kematian terbaru itu menjadikan bilangan rakyat Malaysia yang terbunuh di Syria dan Iraq adalah 14.

 

“Seperti beberapa kematian yang melibatkan rakyat Malaysia di kedua-dua negara, adalah sukar untuk mendapatkan sampel DNA untuk benar-benar mengesahkan dan mengenal pasti pejuang yang terlibat.

 

“Bagaimanapun, kita bergantung kepada rangkaian perisikan untuk mencegah sebarang plot keganasan dan juga mendapatkan maklumat mengenai kematian yang melibatkan rakyat Malaysia di sana,” kata Ayub.

 

Pada masa ini, beliau mendedahkan bahawa Bukit Aman telah mengenal pasti seramai 69 rakyat Malaysia terlibat dengan IS di Syria.

 

“Sebelum ini, terdapat militan yang menyertai kumpulan pengganas lain, termasuk Jabhat al-Nusra, gabungan rasmi Al-Qaeda di Syria.

 

“Bagaimanapun, trend ini telah terhenti kerana semua daripada mereka telah menyertai IS,” katanya.

 

Walaupun bilangan rasmi adalah 69, Ayub berkata jumlah sebenar rakyat Malaysia di Syria mungkin boleh mencecah 100, termasuk kanak-kanak. – mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.