Tarikh Lihat Anak Bulan Zukhijah Ditetapkan 11 Ogos

TARIKH melihat anak bulan Zulhijah untuk menetapkan Hari Raya Korban adalah pada petang 11 Ogos bersamaan 29 Zulkaedah 1439 Hijrah, menurut kenyataan Pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja.

Pengisytiharan tarikh 1 Zulhijah dan 10 Zulhijah iaitu tarikh bagi Hari Raya Korban akan dibuat melalui radio dan televisyen pada malam itu.

Majlis Raja-Raja mempersetujui bahawa penetapan tarikh Hari Raya Korban adalah berdasarkan rukyah (melihat anak bulan) dan hisab (pengiraan secara matematik dan astronomi).

Menurut Pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, jawatankuasa itu diperkenan melihat anak bulan Zulhijah di 29 tempat ditetapkan.

Tempatnya ialah Pontian Kecil, Johor; Kompleks Falak Al-Khawarizmi, Kampung Balik Batu, Tanjung Bidara, Melaka; Telok Kemang, Port Dickson, Negeri Sembilan.

Selain itu, Bukit Melawati, Kuala Selangor; Bukit Jugra, Kuala Langat; dan Balai Cerap Selangor, Sabak Bernam (ketiga-tiganya di Selangor).

Lokasi lain adalah Pantai Pasir Panjang, Daerah Manjong, Perak; Pusat Falak Sheikh Tahir, Pantai Acheh, Pulau Pinang; Kampung Pulau Sayak, Kuala Muda; Pemandangan Indah, Pulau Langkawi; dan Menara Alor Setar, Alor Setar (ketiga-tiganya di Kedah).

Selain itu, Bukit Besar, Kuala Terengganu; Bukit Geliga, Kemaman; Pulau Perhentian, Besut; Balai Cerap Kusza, Setiu (ketiga-tiganya di Terengganu); Bukit Peraksi, Pasir Puteh; Bukit Kampung Tembeling, Kuala Krai; Menara Bangunan SEDC, Kota Bharu yang ketiga-tiga di Kelantan.

Selain itu, Esplanade Luak, Miri; Teluk Bandung, Kuching dan Tanjung Batu, Bintulu, semuanya di Sarawak; Balai Cerap Al-Biruni, Putatan di Sabah; Bukit Tanjong Batu, Nenasi; Gunung Berincang, Cameron Highlands; Bukit Pelindong, Kuantan semuanya di Pahang.

Lokasi lain adalah Tingkat 13 Menara Universiti Malaysia Sabah, Kampus Antarabangsa, Labuan; Menara Kuala Lumpur, Kuala Lumpur; Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya, Putrajaya dan Kuala Sungai Batu, Simpang Empat di Perlis. – HMetro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.