Saham Asia Terus Pulih Daripada Kejutan Brexit

TOKYO – Saham Asia meningkat hari ini apabila aset yang lebih berisiko terus pulih daripada kejutan Brexit minggu lalu.

 

Pound pula berada di bawah tekanan baharu selepas Gabenor Bank of England (BOE) membayangkan penurunan kadar faedah hadapan.

 

Indeks luas MSCI saham Asia-Pasifik di luar Jepun menokok 0.2 peratus.

 

Indeks pulih hampir daripada semua kerugian yang dialami pada Jumaat lalu apabila ia menjunam ekoran tindak balas daripada keputusan pungutan suara Britain meninggalkan Kesatuan Eropah (EU).

 

Nikkei Jepun meningkat 0.8 peratus selepas yen kembali mengukuh selepas pergerakan pada awal minggu ini manakala Kospi Korea Selatan meningkat 0.3 peratus.

 

Semalam, Dow meningkat 1.3 peratus, keuntungan tiga hari berturut-turut, sambil menjejak kembali semua kerugian yang dialami ekoran reaksi kepada Brexit.

 

Sebahagian keuntungan semalamam di Wall Street dikaitkan dengan harapan untuk lebih banyak kelonggaran monetari selepas Gabenor BOE, Mark Carney menyatakan bahawa bank pusat itu mungkin perlu mengepam lebih banyak rangsangan kepada ekonomi Britain sepanjang musim panas selepas kejutan Brexit itu.

 

Beberapa bank pusat di Asia termasuk Jepun dan China juga dijangka melonggarkan dasar pada akhir tahun ini. Pound diniagakan pada AS$1,3341 selepas menghampiri paras AS$1.35 semalam. – REUTERS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.