Arkeologi Temui Ruang Misteri

Ruang gergasi ini didakwa sebagai penemuan utama struktur dalaman Piramid Besar Giza sejak abad ke-19.

Arkeologi telah menemukan ruang kosong misteri di Piramid Besar Giza, Piramid Giza dan Sphinx. Anthony Stewart merupakan / Pasukan saintis antarabangsa terlibat dalam projek ScanPyramids, mengesan ruang kosong gergasi yang tersembunyi di dalam Piramid Besar Giza, piramid Mesir yang terbesar dan tertua.

Walaupun belum diketahui dengan tepat apa fungsi bilik ini, tetapi saiznya sangat besar menunjukkan bahawa ruang ini mempunyai peranan penting dalam makam firaun kuno.

“Bilik ini sememangnya penemuan terbesar abad ini,” kata ahli arkeologi dan ahli Mesir purba Yukinori Kawae, yang juga merupakan National Geographic Emerging Explorer.

“Terdapat banyak hipotesis tentang piramid, tetapi tidak ada yang membayangkan bahawa terdapat ruang kosong yang terletak di atas Galeri Grand,” katanya.

Untuk mengesan kewujudan ruang, para penyelidik menggunakan teknik bukan invasif untuk menggambarkan Piramid Besar Giza menggunakan muons: satu produk sampingan sinar kosmik yang diserap hanya sebahagiannya oleh batu.

Kaedah yang dipanggil radiografi muon berfungsi seperti X-ray, muon melantun di dalam struktur dan memberikan idea untuk ahli arkeologi untuk membina semula ruang 3D.

Ruang kosong terletak di atas Grand Gallery-ruang terbesar di piramid hingga saat ini.

Ahli arkeologi mengatakan ruang yang baru dikenal pasti mempunyai panjang minimum 30 meter, dengan seksyen rentas mirip dengan Grand Gallery di bawahnya.

Ruang kosong yang baru

Ruang bebas yang baru ditemui di atas Galeri Besar di Piramid Besar Giza. (ScanPyramids)

“Walaupun pada masa ini tiada maklumat yang berkaitan dengan peranan ruang kosong, penemuan ini menunjukkan bagaimana fizik zarah moden dapat membuka wawasan baru dalam warisan arkeologi dunia,” kata para penyelidik dalam laporan mereka.

Sehingga hari ini, para penyelidik dari ScanPyramids tidak bersedia untuk membuat spekulasi mengenai makna dan kedudukan ruang kosong dari sisi seni bina dan sejarah.

Walau bagaimanapun, pasukan berharap penemuan mereka dapat memberikan data mentah untuk pakar Mesir purba untuk menjelaskan kedudukan ruang kosong gergasi-atau mungkin satu siri bilik yang saling berkait ini.

Sebelum semuanya jelas, pasukan enggan memberikan hipotesis lebih lanjut, kerana mereka tidak mahu menambah kepada spekulasi tidak berasas yang sentiasa mengelilingi penyelidikan piramid.

Galeri Citra Grand di Piramid Besar Giza.

(ScanPyramids)Pasukan penyelidik menyatakan bahawa kini mereka melakukan kajian lanjut.

Iaitu, terdapat banyak penemuan lain yang akan diumumkan, tetapi sehingga penemuan baru dikongsi, ada satu perkara yang akan ditegaskan para penyelidik: ruang kosong tidak ada secara kebetulan.

“Jika anda mengetahui tentang piramid, dan mengetahui tentang kesempurnaannya, sangat aneh untuk membayangkan bahawa ruang kosong ada di sana secara kebetulan,” para penyelidik menyimpulkan.-SuaraTV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.