Mukhriz Hilang Sokongan Majoriti, Bersetuju Letak Jawatan Esok

ALOR SETAR – [Kemaskini 02 Feb 2016 / 11.45PM] Datuk Seri Mukhriz Mahathir akhirnya akur untuk meletakkan jawatan sebagai menteri besar setelah hilang sokongan majoriti ahli-ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kedah.

 

Menurut sumber SuaraTV yang rapat dengan istana mendedahkan, anggota Jemaah Pemangku Sultan Kedah berpuas hati dengan kenyataan semua Adun yang dipanggil menggadap untuk memberikan pengakuan.

 

Jemaah Pemangku Sultan Kedah telah membuat keputusan selepas semua 21 ADUN Barisan Nasional (BN) dan 15 pembangkang dipanggil menghadap hari ini (2 Februari) dan semalam (1 Februari).

 

Secara prinsip Mukhriz akur dengan kehendak parti dan bersedia melepaskan jawatan manakala Jemaah Pemangku Sultan Kedah selepas menemui semua ADUN membuat kesimpulan bahawa Mukhriz hilang sokongan majoriti.

 

“Petang tadi ahli-ahli Jemaah (Pemangku Sultan Kedah) berpuas hati dengan kenyataan semua Adun yang telah dipanggil untuk mengadap.

 

“Majoriti yang ditemui mengakui hilang kepercayaan dengan kepimpinan Mukhriz dan menegaskan kenyataan tersebut dibuat secara sukarela tanpa ada sebarang paksaan dari mana-mana pihak.

 

“Istana juga berkenan untuk mengadakan majlis angkat sumpah setelah pengumuman nama menteri besar yang baharu,” kata sumber itu yang enggan mendedahkan identiti kepada SuaraTV sebentar tadi.

 

Sumber tersebut turut menjelaskan Mukhriz telah memanggil semua para pegawainya untuk menjelaskan mengenai perkara tersebut.

 

“Ketika ini Mukhriz sedang mengadakan satu mesyuarat tertutup bersama para pegawainya di kediaman rasmi menteri besar di Sri Mentaloon untuk memaklumkan mengenai perkara tersebut.

 

“Saya juga difahamkan Mukhriz akan mengadakan satu sidang media khas esok bagi mengumumkan mengenai perletakkan jawatannya esok pada jam 10.00 pagi,” ujarnya lagi.

 

Menurut sumber itu juga, Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Haji Abu Bakar Din dijangka akan membuat pengumuman rasmi berhubung nama yang telah diperkenan oleh Majlis Jemaah Pemangku Sultan Kedah.

 

“Setiausaha Kerajaan Negeri akan mengumumkan nama yang telah diperkenan oleh anggota Jemaah Pemangku Sultan Kedah sebagai menteri besar yang baharu esok pagi dalam satu sidang media khas.

 

“Saya juga difahamkan majlis angkat sumpah dijangka akan diadakan pada sebelah pagi, hari Khamis di istana Anak Bukit,” katanya lagi.

 

Sementara SuaraTV ketika memetik sumber pejabat menteri besar yang dihubungi sebentar tadi enggan mengulas lanjut namun tidak menafikan laporan tersebut.

 

“Kami tak nafikan namun buat masa ini enggan memberikan sebarang komen, biarlah tuan punya badan yang memaklumkan mengenainya.

 

“Apa yang saya boleh katakan, kami sekarang dalam perjalanan menuju ke rumah Datuk Seri (Mukhriz) untuk memberikan sokongan moral terhadap beliau,” katanya lagi.

 

Terdahulu Mukhriz turut membatalkan mesyuarat Exco pada yang kebiasaanya diadakan pada setiap hari Rabu di Wisma Negeri.

 

Perkara tersebut turut disahkan oleh Setiausaha Akhbar Menteri Besar, Mohd Fisol Jaafar dalam satu kenyataan ringkas lewat malam tadi.

 

“Ditangguh,” katanya ketika dihubungi wartawan Bernama menerusi Whatsapp malam ini tanpa menyatakan sebarang sebab kenapa ia terpaksa ditangguhkan. – SuaraTV

 

LAPORAN LANJUT MENYUSUL

 

2 thoughts on “Mukhriz Hilang Sokongan Majoriti, Bersetuju Letak Jawatan Esok

  • February 3, 2016 at 8:35 am
    Permalink

    It is a sad day in Kedah history. A well receive man with dignity and willing to stand up to challeges being stabbed by its own party. Kedahan will remember this event for a long time. The man who should be resigned and punished is still free. What a shame!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.