Polis Tumpas Geng Perompak Pura-Pura Solat Subuh Di Masjid

YAN – “Geng Subuh” yang aktif dalam kegiatan pecah kereta di dalam kawasan masjid sekitar daerah ini tumpas selepas tertangkapnya 6 suspek pada 11 Mac lepas.

Ketua Polis Daerah Yan, Muhammad Halim Yatim berkata, modus operandi kumpulan terbabit ialah menaiki kereta ke masjid dan berpura-pura ingin solat Subuh namun memecahkan kereta menggunakan serpihan seramik pada palam pencucuh untuk mencuri ketika jemaah sedang bersolat.

“Kita menerima tujuh laporan kes sama pada tahun lalu, dan empat lagi kespada tahun ini melibatkan beberapa buah masjid di daerah Yan yang terletak di tepi jalan utama.

Bagaimanapun laporan polis berhubung kejadian pecah kereta di kawasan parkir Masjid Abdul Rahman Putra, Sungai Yan, kira-kira 6.12 pagi, 11 Mac lalu, kemudiannya membawa kepada penangkapan semua suspek,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis (IPD) Yan di sini, hari ini.

Tambahnya, berdasarkan rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di masjid terbabit, geng berkenaan bergerak menggunakan sebuah kereta jenis Honda, dalam kumpulan yang terdiri daripada sekurang-kurangnya empat suspek.

“Kita berjaya mengesan kereta yang digunakan suspek seterusnya menangkap suspek lelaki berumur 33 tahun dipercayai ketua Geng Subuh dan 3 lagi suspek lelaki masing-masing berumur 26, 28 dan 41 tahun serta dua wanita berumur 23 dan 29 tahun.

“Tangkapan kesemua suspek dibuat pada 11 Mac lalu di sebuah rumah di Sungai Petani dan ujian saringan mendapati kesemua suspek positif dadah,” katanya.

Penangkapan itu berjaya menyelesaikan 4 kes pecah kereta di kawasan masjid iaitu satu kes pada 2016 dan 3 kes pada tahun ini melibatkan 3 buah masjid iaitu Masjid Guar Chempedak, Masjid Singkir dan Masjid Abdul Rahman Putra yang keseluruhan kerugian dianggarkan berjumlah RM12,000, katanya.

Halim berkata, siasatan lanjut mendapati ketua geng terbabit mempunyai 5 rekod kesalahan lampau iaitu 2 kes jenayah dan 3 kes narkotik.

Kesemua suspek lain masing-masing mempunyai rekod kesalahan lampau kecuali seorang suspek perempuan berumur 29 tahun dan mereka semua direman selama 11 hari sehingga 22 Mac ini untuk membantu siasatan kes di bawah Seksyen 379/427 Kanun Keseksaan, katanya. – BERNAMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.